Waarschuwingen en complimenten vanuit de EU voor Apple

Als binnenkort de definitieve versie van iOS 14.5 uitgebracht wordt krijgen we allemaal de mogelijk om toestemming te geven aan apps om ons uitgebreid te volgen. Of natuurlijk juist niet, als je privacy je lief is dan is het verstandig om dat volgen juist te stoppen.

In een interview met Reuters kwam er een compliment hiervoor uit onverwachte hoek: van de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager. Niet alleen zei ze dat ze het een prima stap vindt, ze meldde erbij dat de EU hier zelf ook mee bezig is in twee nieuwe wetten, de Digital Services Act en de Digital Markets Act. Apple loopt hier duidelijk voor de muziek uit, wanneer die wetten het levenslicht zullen zien is nog niet bekend.

Waarschuwing

Tegelijkertijd kwam Margrethe Vestager met een opvallende waarschuwing, ze zei dat Apple moet opletten dat het de eigen apps hierbij niet bevoordeelt ten opzichte van de andere apps: “It can be competition if it is shown that Apple is not treating its own apps in the same way”.

Die waarschuwing is opvallend omdat Apple bij de eigen apps hun eigen platform voor advertenties gebruikt. En omdat dat platform nadrukkelijk gebruikers niet volgt en de gegevens anonimiseert zullen er bij Apple’s apps dus niet zulke waarschuwingen te zien zijn. Simpelweg omdat er daar nu al geen sprake is van dat soort ongevraagd volgen waarbij er ingebroken wordt op de privacy van de gebruiker.

De vraag lijkt nu of Margrethe Vestager wel op de hoogte is van dit beleid van Apple.

You May Also Like

Leave a Reply