Wat je moet weten bij de aanschaf/lease van een brommobiel

Wat is een brommobiel en voor wie is het geschikt?

Een brommobiel wordt ook wel een 45 km auto genoemd. Dit voertuig mag namelijk niet harden rijden dan 45 km per uur. Buiten dan is het niet minder dan een gewone auto. Het heeft ook nog eens twee grote voordelen ten opzichte van een gewone auto: een algemene periodieke keuring is niet nodig en je hoeft geen wegenbelasting te betalen. Maar voor wie is het nou een geschikt voertuig? Ten eerste moet je in het bezit zijn van een AM-rijbewijs, ook wel bekend als bromfietsrijbewijs. Mocht je rijbewijs zijn verlopen of niet meer verlengd worden, kun je een aanvraag voor een AM-rijbewijs indienen bij de gemeente. Vooral voor ouderen is dit een goede optie. Maar niet alleen ouderen kiezen voor een brommobiel. Tegenwoordig zijn er steeds meer jongeren die er voor kiezen in plaats van een scooter of brommer.

Belangrijke zaken waar je op moet letten

Controleer ten eerste de buitenzijde van de brommobiel. Let er dan bij op of de lak is verkleurd en of er krasjes op zitten. Zolang er geen grote roestplekken op zitten is er geen reden om bezorgd te zijn. Mochten er toch (kleine) punten zijn die je opvallen, dan is het goed om te benoemen tijdens het onderhandelen. Dat is natuurlijk alleen van toepassing bij een tweedehands brommobiel.

Belangrijke regels

Het is belangrijk dat je je laat voorlichten in verband met het rijden van een brommobiel. Onthoud dat je niet op een fietspad mag rijden omdat je dan gevaarlijke taferelen kunt veroorzaken. Weet ook dat je minimaal 16 jaar oud moet zijn om een brommobiel te kunnen gebruiken. Daarnaast is de maximale toegestane snelheid 45 km per uur. Maar dat wist je waarschijnlijk al. Een brommobiel kopen kan je veel plezier opleveren!

Wat zijn de voordelen?

Een brommobiel is kleiner dan een normale auto. Bestuurders die moeite hebben met parkeren zullen nu makkelijker hun auto kwijt kunnen op een parkeerplaats. Toch kan een brommobiel een flinke uitgave zijn. Wanneer je niet veel te besteden hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een brommobiel leasen te overwegen. Dit komt er op neer dat je maandelijks een bedrag betaald dat je afspreekt met de dealer. Hier komen ook leuke voordelen bij zoals het onderhoud, reparatie en storingen worden vergoed door de dealer.

You May Also Like

Leave a Reply