Haagplanten

Met haagplanten kun je een perfecte groene schutting maken die je op natuurlijke wijze veel privacy biedt. Op deze pagina vind je nuttige informatie over de belangrijkste soorten haagplanten die worden gebruikt voor het maken van een groene schutting.

Er zijn zeer veel soorten haagplanten maar niet alle hagen zijn even geschikt voor gebruik als schutting

Soorten haagplanten

Beukenhaag

De beukenhaag (niet te verwarren met een haagbeuk) is zonder twijfel een van de meest geliefde soorten hagen. Hij groeit relatief snel, vraagt niet al te veel onderhoud en behoudt ook in de winter zijn blad zodat de privacy gewaarborgd blijft.

Haagbeuk

De haagbeuk laat in tegenstelling tot de beukenhaag zijn blad in de winter wel vallen maar heeft weer als voordeel dat hij wat minder eisen aan de ondergrond stelt. Zelfs een langdurig vochtige bodem (klei / leem) is geen probleem voor de haagbeuk.

Laurier haag

De laurierhaag is populair als haagplant omdat hij winterhard is en snel groeit (40-50 cm per jaar). Hij vormt al snel een dichte haag en groeit ook flink in de breedte. Er zijn een aantal soorten laurier. Voor gebruik als haagplant is vooral de Prunus Rotundifolia populair.

Is deze langdurig vochtig, gaat het om een kleigrond of is het juist een humusrijke (zure) ondergrond? Dit is belangrijk om te weten omdat bepaalde haagsoorten wat meer eisen stellen aan de bodemsamenstelling. Het is altijd mogelijk om bodemverbeteraar toe te voegen maar een natte kleigrond zal steeds vochtig blijven.

Leave a Reply